Ook dit jaar heeft Het Leertheater een bijdrage geleverd aan de Dag van de Mantelzorg.

In samenwerking met Werk&Mantelzorg verzorgden wij een workshop voor gemeente Den Haag, die vanuit het Holland Park Media studio  live werd uitgezonden voor de medewerkers thuis. De theatrale workshop, met spel van Tim en Luca, baseerde zich op een onderzoek van Wies Kerkvliet van Werk&Mantelzorg. Haar onderzoek richtte zich op de huidige stand van zaken omtrent mantelzorg bij gemeente Den Haag. Het Leertheater is daarbij gevraagd om de situaties die uit haar onderzoek naar voren kwamen voelbaar te maken.

Tim en Luca speelden situaties rondom verschillende stellingen uit, zoals ‘mantelzorg kan iedereen overkomen’, of: ‘mantelzorg komt bij ons in de organisatie niet voor’. Aan de hand hiervan ging Martijn Tillema van Werk&Mantelzorg met vijf ervaringsdeskundigen in gesprek. Hoe keken zij tegen deze situaties aan? En wat vonden zij van de rol die Tim of Luca speelde?

Van onderzoek naar ontroering

Een van deze ervaringsdeskundigen, die allen mantelzorg combineerden met hun vaste baan, betrof een moeder van een zeventienjarige dochter met een hersenaandoening. Tot zes weken geleden wist zij niet dat ze een mantelzorger is. Ze dacht altijd: ik ben moeder en deze zorg hoort erbij. Toen Tim de stelling innam dat er een stigma bestaat dat mantelzorg alleen draait om mensen van middelbare leeftijd die voor hun bejaarde ouders zorgen – terwijl mantelzorg veel meer is dan dat – herkende zij zich hier enorm in.

Dit soort mooie momenten van herkenning waren er meer gedurende de workshop. Zo speelden Tim een pusherige leidinggevende die zonder pardon over de signalen van overwerkte mantelzorger Luca heen walste. Martijn vroeg de aanwezigen hierop: welke tips zouden jullie aan de leidinggevende willen geven? Toen Tim en Luca daarna de situatie nog een keer speelden, werd een van de aanwezigen overvallen door hoezeer het haar raakte. Ze zag voor het eerst het begrip dat ze zelf al die tijd zo gemist had.

Het Leertheater maakte kortom voelbaar wat je denkt te weten. Ook Wies gaf aan Het Leertheater met hun menselijke insteek een echte toevoeging te vinden op haar wetenschappelijke onderzoek:

Toegegeven: ik moest uit even uit mijn comfort zone toen mijn collega met het voorstel kwam om mijn onderzoeksbevindingen terug te gaan koppelen door het leertheater in te zetten. Gelukkig heb ik mij over de drempel heen gezet, want door het leertheater werden de resultaten echt voelbaar. Hierdoor ontstond direct herkenning, erkenning, wederzijds begrip voor elkaars perspectief en motivatie om samen met het thema aan de slag te gaan. Wat wil een onderzoeker nog meer?!? Wat mij betreft kunnen we elkaar enorm versterken, dus is dit zeker niet onze laatste samenwerking!

Je ziet Luca en Tim van Het Leertheater tijdens hun Theatrale Aftrap waarin zij de huidige stand van zaken van de werkende mantelzorgers voelbaar maken.

De impact van zaken voelbaar maken

Naast deze succesvolle workshop verzorgden we later op de dag de theatrale aftrap voor het online event Mantelzorg Werkt, opgenomen en uitgezonden in het prachtige rijksmonument De Remise te Den Haag. Onder leiding van Sander Schimmelpenninck kwamen er diverse kopstukken uit het werkveld aan het woord. Onze theatrale aftrap, door Kees van Loenen speciaal voor dit event geschreven, werd ingezet om het programma wat meer kleur te geven en de huidige stand van zaken naast bespreekbaar ook voelbaar te maken. Een van de aanwezige sprekers nam na afloop nog een moment om ons op te zoeken en een ervaring te delen.

Reactie Marieke Nienhuis, beleidsadviseur Gezondheid & Welzijn bij de GasUnie:

Ik was erg onder de indruk van hoe Tim en Luca de impact van mantelzorg in relatie tot het werk hebben weten neer te zetten. Het kwam echt bij me binnen.