In november leverde heeft Het Leertheater een bijdrage aan de Week van je Werktoekomst van gemeente Tilburg.

Tijdens deze week speelden Charlotte, Annemieke, Tim en Luca hun theatrale aftrap drie keer voor een live publiek, bestaande uit medewerkers van gemeente Tilburg. Bij deze voorstelling, geschreven door hun vaste tekstschrijver Kees van Loenen, representeerde iedere speler een andere kleur van het Insights model: rood, groen, geel en blauw. Door de kleuren een stem en gezicht te geven en hun interacties uit te spelen, werd het gedrag van de verschillende kleuren echt ervaren. Dit maakt de kleuren voelbaar en helpt bij het herkennen van kleurrijk gedrag bij jezelf en bij anderen.

Confrontatie met humor

Zo speelde Luca de kleur rood: vastberaden en prestatiegericht, met als valkuil dominant of zelfs agressief gedrag. Na een woede-uitbarsting van Luca is Annemieke zichtbaar aangedaan, maar weet ze als groene, passieve kleur niet hoe ze hem daarmee moet confronteren. ‘Als Luca zo tekeergaat dan klap ik dicht. Kan ik niks meer zeggen, niks meer doen. Ik verstijf helemaal, zo vreselijk…’ Met behulp van de vrolijke Charlotte (geel) weet ze zich uiteindelijk toch tegen Luca uit te spreken. Onder toeziend oog van Tim (blauw), die fanatiek notuleert en ondertussen op zoek is naar een kader om hun voorstelling in te plaatsen.

Het is kortom een kleurrijke chaos, met momenten van confrontatie maar ook zeker momenten met humor. Door de kleuren groots neer te zetten en met elkaar te laten botsen, ontdekken ze spelenderwijs hoe ze met elkaar om moeten gaan en wat ze van elkaar kunnen leren. En dat zorgt naast de nodige dosis humor ook voor herkenning bij het publiek.

Een rode kijker

Toen Luca tijdens het nagesprek aangaf hoe belangrijk het is je bewust te zijn van al je kleuren, aangezien iedereen alle kleuren in zich heeft, klonk er uit het publiek: ‘Dat vind ik zo’n gezever.’

Hierop keek Luca de man geamuseerd aan. ‘Jij bent vast rood?’

‘Dat ben ik zeker!’ antwoorde hij prompt.

Later kwam de toeschouwer hier nog op terug: hij had ingezien dat het belangrijk is om je bewust te zijn van het kleurenmodel, want dan kon hij het gaan inzetten. Wederom een rood antwoord, maar wel een goed voorbeeld dat er tijdens de voorstelling een hernieuwd bewustzijn van elkaar is ontstaan – ook bij de rode kijkers.

Gesprekken na de voorstelling

Na afloop van de drie voorstellingen was er genoeg stof tot napraten. Zo ging een team waar het de laatste tijd wat stroef liep na de voorstelling samen lunchen. Zij gaven bij terugkomst aan hoe prettig ze samen hadden kunnen praten door de voorstelling als kapstok te gebruiken. Doordat ze zichzelf en anderen hadden herkend, werd het makkelijker om over hun onderlinge dynamiek te praten.

Projectmanagement ondersteuner Jeanine Dik kwam nog naar ons toe om haar ervaring te delen: ‘Het Leertheater heeft me echt verrast! Leuk om op deze manier meer te leren over mijn eigen kleur, en die van collega’s. Heel waardevol voor onze samenwerking!’

Positieve beoordeling

Naast onze theatrale aftrap werden er in totaal 18 trainingen gegeven tijdens de Week van de Werktoekomst. Bij al deze trainingen werd geïnventariseerd hoe goed ze bevallen zijn. We waren blij verrast dat onze positieve ervaring wederzijds was: Het Leertheater is beoordeeld met een 8,5 en staat daarmee bovenaan de lijst. Een mooie beoordeling voor een leerzame dag met mooie momenten.

Review Fleur Kelders, beleidsmedewerker P&O:

“Ik kijk terug op een prettige samenwerking met het Leertheater, zowel organisatorisch, als de workshop zelf. Professioneel, uitdagend en inspirerend was het zeker!”